Det finns mängder med olika IT-utbildningar som du kan gå om du är intresserad av teknologi och data. Vilken du ska satsa på beror bland annat på vart i landet du bor, men också dina egna intressen. På den här sidan får du läsa mer om olika IT-utbildningar, samt få tips om vart du kan hitta lediga jobb.
Idag kan du läsa IT-utbildningar på både YH och universitet. Vad som passar dig bäst beror bland annat på vad du vill få ut av din utbildning, men också hur länge du vill studera. Det vanligaste är att välja ett kandidatprogram som pågår under cirka 3 år, för att därefter läsa masterutbildningen. Väljer du en YH-utbildning är studietiden oftast mycket kortare. Här nedan tittar vi närmare på de olika alternativen.
En IT-utbildning på Yrkeshögskola är ett bra alternativ för dig som inte har tillräckligt med poäng för att läsa på universitetet. Det passar också bra för dig som vill ha en kortare utbildning, men fortfarande få en bra grund för att kunna arbeta inom IT. För dig som vill läsa IT på yrkeshögskola finns ITHS där du kan hitta mängder med bra och seriösa utbildningar på distans såväl som på plats eller med flex.
Vill du läsa IT på universitetet kan du naturligtvis även göra det. En universitetsutbildning anses oftast ha ett högre anseende, just eftersom utbildningen är längre och kräver mer från sina deltagare. Fördelen med att välja en IT-utbildning på universitet är att du får en riktigt bra merit som gör karriärmöjligheterna större. Några av de mest populära IT-utbildningarna på universitet ges på Chalmers och KTH.
Behörighetskraven för IT-utbildningar är mycket lika - oavsett om det är en YH-utbildning du är intresserad av eller om du vill studera på universitet. Här måste du bland annat ha grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen, samt godkänt betyg i Engelska 6, Matematik 2, Svenska 2, samt godkänt betyg i dator- och nätverksteknik, alternativt nätverksteknik.
Ett jobb inom IT-branschen kan innebära en rad olika arbetsuppgifter. Med en IT-utbildning bakom dig kan du bland annat arbeta som:
I takt med att teknologin blir en allt större del av vår vardag blir också framtidsutsikterna för branschen bättre och bättre för varje dag som går. Är du intresserad av att söka lediga IT-jobb finns Utvecklarjobb.nu som är en bra sajt som samlar lediga jobb inom IT-branschen.
Att arbeta som Javascript-utvecklare innebär bland annat att du är med och skapar funktionalitet på olika typer av hemsidor. Javascripts är t.ex. mycket användbart för att förbättra användarvänligheten och göra en hemsida enklare att navigera på. Du arbetar med bland annat 3D-grafik och 2D-grafik, samt fokuserar på menyer, användargränssnitt och liknande. Enkelt förklarat kan man säga att Java är en grundsten bland komponenter online, precis som CSS och HTML.
Som .NET-utvecklare får du möjlighet att arbeta med branschens kanske mest kreativa och fria jobb. Det beror helt enkelt på att du är den som kommer jobba med utveckling och programmering av olika appar och databaser. Som utvecklare inom .NET ingår du vanligtvis i ett team med andra personer, där en del av det dagliga arbetet består av att testa kodning.
Yrket som Frontend-utvecklare blir allt mer populärt och framtidsutsikterna ser riktigt goda ut. Som Frontend-utvecklare är det du som kommer att arbeta längst fram i ledet på en webbplats och se till att information och funktioner fungerar som de ska. Du kommer också få arbeta tillsammans med bland annat backend-utvecklare såväl som digitala designers för att skapa en webbplats som är så användarvänlig som möjligt.
Som Backend-utvecklare har du ett mycket stort ansvar för att IT-systemet fungerar som det ska. Här kommer du bland annat att arbeta med några av de viktigaste komponenterna som behövs i ett system, t.ex. applikationer, server och databas. Enkelt förklarat kan man säga att en Backend-utvecklare får kombinera programmering och teknik med kodning som utförs på hemsidan. Även här ser framtidsutsikterna mycket goda ut.
Medianlönen för IT-akademiker varierar beroende på sektor. Inom privat sektor ligger medianlönen på 55 900 kronor per månad, inom den statliga sektorn 49 500 kronor och inom den kommunala sektorn 47 900 kronor. Lönen för IT-jobb kan påverkas av olika faktorer, såsom yrkesval och arbetsplats. Läs mer hos Akavia.se.
På ungochdum.se hjälper vi dig som är ny i vuxenlivet att hitta rätt bland utbildningar, jobb och aktiviteter. Vi guidar dig bland olika typer av jobb och anställningsformer och tipsar om bästa utbildningarna och resurserna för att läsa mer.
Copyright © All Rights Reserved