Det finns flera kliniker och sjukhus där du kan genomgå en neuropsykiatrisk utredning i Stockholm. Utredningarna kan hjälpa till att identifiera och förstå de utmaningar du står inför, vilket gör det lättare att hitta rätt hjälp och stöd. För många kan en NP-utredning vara det första steget mot ett mer anpassat liv.
En remiss för en NP-utredning är en begäran från medicinska experter för att utreda misstänkta neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, exempelvis ADHD eller autism. Den skickas till specialiserade eller öppenvårdsmottagningar för att diagnostisera dessa tillstånd hos barn, ungdomar eller vuxna. För att påbörja utredningen krävs vanligtvis en remiss från vården till enheter specialiserade inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Remissen innehåller viktig information såsom patientens symptom, medicinsk historik och syftet med utredningen. Procedurer kan variera beroende på region eller land, och i vissa fall finns möjligheten till privat utredning utan remiss.
För att starta en neuropsykiatrisk utredning krävs det ofta att du tar kontakt med din vårdcentral eller psykiatrisk mottagning. Efter remiss sker det initiala mötet med läkare och psykolog, som tar del av dina erfarenheter och symtom. Denna process kallas anamnes.
Under utredningen sker också olika tester och bedömningar. Det kan handla om neuropsykologiska tester, observationsstudier och ibland även fysiska undersökningar. Detta görs för att kunna ge en helhetsbild och för att utesluta eventuella andra medicinska tillstånd.
Att få en neuropsykiatrisk diagnos kan ge svar på många frågor och öppna upp för olika former av stöd och behandling. Efter en noggrann utredning kommer läkare och psykolog att presentera en diagnos baserad på DSM-5 kriterier, en internationell manual för diagnoser.
Diagnosen kommer att vara grundad på de symtom, tester och observationer som har tagits under utredningen. Oavsett diagnos, så finns det resurser och hjälp att tillgå. Med rätt stöd kan du fortsätta leva ett rikt och meningsfullt liv.
ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, är en neuropsykiatrisk diagnos. Personer med ADHD kan ha svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Det finns många resurser för personer med ADHD, inklusive stödgrupper, terapi och läkemedelsbehandling.
Behandling av ADHD kan inkludera kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket kan hjälpa till att hantera symtomen. Dessutom kan medicinering vara ett effektivt sätt att hantera symtom på ADHD.
ADD, Attention Deficit Disorder, är en diagnos som liknar ADHD men utan överaktivitet. Personer med ADD kan ha svårigheter med koncentration och organisation. Det finns olika stöd för personer med ADD, inklusive individuellt anpassade planer, terapi och medicinsk behandling.
Behandlingen för ADD kan inkludera strategier för tids- och uppgiftshantering, terapi, och i vissa fall, medicinering. Dessa behandlingar kan förbättra livskvaliteten för de som lever med ADD.
Läs mer om diagnosen ADD.
Autism är en neuropsykiatrisk diagnos som påverkar hur en person kommunicerar och interagerar med andra. De svenska regioner erbjuder flera olika resurser och stöd för individer med autism, inklusive specialiserade skolor, terapier och socialt stöd.
Interventioner för autism kan vara breda och inkluderar beteendeterapi, kommunikationsträning och sociala färdighetsträning. Genom individualiserade stödplaner kan personer med autism förbättra sin förmåga att interagera med omvärlden.
En intellektuell funktionsnedsättning innebär svårigheter med kognitiva funktioner som tänkande, lärande och problemlösning. Det finns resurser för att stödja personer med intellektuell funktionsnedsättning, inklusive anpassade utbildningsprogram och stödgrupper.
Många insatser för intellektuell funktionsnedsättning är inriktade på att främja självständighet och deltagande i samhället. Detta kan innefatta arbete, boende och fritidsaktiviteter.
Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk diagnos som innebär ofrivilliga rörelser och ljud, så kallade tics. Det finns flera olika behandlingsalternativ för personer med Tourettes syndrom, inklusive beteendeterapi och medicinsk behandling.
Behandling av Tourettes syndrom kan innehålla KBT för att lära sig hantera och minska tics, samt medicinering om ticsen är särskilt störande. Med rätt stöd kan personer med Tourettes syndrom leva ett fullgott liv.
Dyslexi är en inlärningssvårighet som påverkar en persons förmåga att läsa och skriva. Det finns flera olika alternativ till stöd för personer med dyslexi, inklusive specialiserade skolor, terapier och anpassade läromedel.
Hjälp med dyslexi kan omfatta anpassade läromedel, tillgång till pedagogiska psykologer och specifika läsinlärningsmetoder. Med rätt hjälp och resurser kan personer med dyslexi lyckas i skolan och yrkeslivet.
Det finns en del andra diagnoser som kan innefatta flera olika tillstånd. Det kan handla om specifika inlärningssvårigheter, psykiska hälsotillstånd, eller beteendemässiga utmaningar.
Särskilda inlärningssvårigheter, såsom dyskalkyli, som påverkar matematiska färdigheter, eller språkstörningar, som påverkar tal och språkförståelse, kan hanteras med specialiserad utbildning och terapi. För dem som lever med psykiska hälsotillstånd, som depression eller ångest, finns det flera terapeutiska och medicinska behandlingsalternativ tillgängliga. Oavsett diagnos är det viktigt att söka hjälp och stöd för att förbättra livskvaliteten.
På ungochdum.se hjälper vi dig som är ny i vuxenlivet att hitta rätt bland utbildningar, jobb och aktiviteter. Vi guidar dig bland olika typer av jobb och anställningsformer och tipsar om bästa utbildningarna och resurserna för att läsa mer.
Copyright © All Rights Reserved